Ravi

Erkki kuopiossa 19.10

Poni ei ollu yhtään omaitsensä ja nyt vaa tosi pitkä tauko ja treenaukseen muutoksia nyt on hyvä pitää tauko just syksyllä ku erkki ei oikei tykkää kura keleistä😬On tää poni silti ihana❤️
#eachancall #raviurheilu
...

5 0

Turpeisen kanssa Kuopion illassa. Teemana oli Roosa nauha ja mehän oltiin teeman väreissä 😅 #suomenhevonen #suokki #finnishhorse #finnhäst #ravuri #ravurit #turpaterapiaa #teamturpeinen #mette_marit #turpeinen #hyökkäysvaunu #tankotanssiaturpeinen #raviurheilu #ravit #ravitparastapaikanpäällä #kuopio #kuopionravit #kuopionravirata #roosanauha #pinkkionpop #pinkkionpäivänväri #happy #kiitollinensiunattuonnellinen ...

19 0

Halusin puhua eilisestä MOT-dokumentista vielä hieman toisesta näkökulmasta.

Tilini päätähti Ruusa on oikein malliesimerkki niin sanotusta raviurheilun "ylijäämähevosesta", joista dokumentissa myös puhuttiin. Ruusa on startannut yhden kerran, mutta 3-vuotiaana varsana se on jo todettu vialliseksi ja otettu pois ravikäytöstä. VARSANA. "Uran" päättyminen johtui treenilenkillä sattuneessa tapaturmassa syntyneestä jännevammasta, jonka syntymistä hyvin todennäköisesti edesauttoi myös mm. yksipuolisesti rasittava harjoittelu liian nuorena, elely ratatallilla pienissä tarhoissa ja karsinoissa ilman riittävää omaehtoista liikettä sekä hevosen suuri koko, joka on seurausta jalostuksesta.

Pakko tähän väliin vähän mennä sivuun aiheesta ja kirjoittaa pieni lisäys liittyen hevosten ikään. Jotain ehkä kertoo se, että tätä kirjoittaessa mulle jopa vähän tuohtuen sanottiin että enkö muka ymmärrä, että hevonen on saman ikäinen koko vuoden ajan. 🤦🏼‍♀️ Öö? Kyllä, ehkä joidenkin epäloogisten, ikäluokkakilpailuihin liittyvien laskusääntöjen mukaan, mutta eihän hevonen nyt oikeasti mitenkään maagisesti ikäänny vuotta vanhemmaksi tammikuussa, jos se on syntynyt vaikkapa heinäkuussa kuten Ruusa. Ugh.

Takaisin asiaan.

Ruusan kaltaiset hevoset joutuvat äärimmäisen helposti kiertämään. Niin sanottuja ylijäämähevosia on paljon, ja usein ne ovat pikkuvikaisia, kuten Ruusakin. Monen silmissä Ruusan kaltaisella lämminveritammalla ei ole arvoa muuten kuin ehkä siitostammana - mikä taas kertoo jotain tästä ravureiden ylituotanto-ongelmasta. Ruusalla on emän puolelta kahdeksan sisarusta, joista enää kaksi on elossa. Vanhin kuollut sisarus on lopetushetkellä ollut 11-vuotias. Aika karuja lukuja, vaikka varmasti lopetus on monelle hevoselle ollut armeliaskin ratkaisu - tai ainakin parempi kuin kiertoon joutuminen.

Mitä ajatuksia tämä sussa herättää? Onko lämminverinen sinulle yhtä arvokas hevonen kuin muutkin? Miten "ylituotantoon" liittyvän ongelman voisi mielestäsi ratkaista, vai onko ulospääsyä edes olemassa?

kuva: liinauss
#fioroosa #hevonen #lämminverinenravihevonen #lämminverinen #lämppäri #raviurheilu #hevosurheilu #jokainenelämäonarvokas #ystävänihevonen
...

67 11

Eilinen MOT kritisoi ravihevosia ja niiden suuvaurioita. Ja raviurheilua yleensäkin. En haluaisi tehdä vastakkainasettelua raviurheilun ja ratsastuksen välille, sillä olemme samassa veneessä kaikki: jotain on tapahduttava, jotta hevosurheilu säilyttää hyväksynnän suuren yleisön edessä. Kohuja hevosten kaltoinkohtelusta huippu-urheilun piirissä tuntuu ilmenevän yhä useammin ja useammin. Kaikki varmasti muistavat vielä olympialaisten viisiottelusta nousseen kohun.

Siinä, missä kouluhevoset eivät ilmeisesti kärsi suuvaurioista yhtä paljon kuin ravihevoset, kuka on joskus kouluratsastusta katsoessaan ihmetellyt, miksi tuomari ei vihellä ontuvaa hevosta ulos radalta? Esteillä ainakin Suomessa Ratsastajainliitto tuntuu katsovan läpi sormien raipankäyttöä, joka ei ole säännönmukaista. Raveissa tästä saisi sakot. Ratsastustuomarit eivät uskalla puuttua tarpeeksi herkästi. Ratsastuksessa on ihan ehdoton verisääntö, mutta paljon hallaa voi tehdä ilman, että veri lentää. Kipuilmeet ratsastuskilpailuissa ovat hevosilla valitettavan yleisiä ihan olympiatasolla asti.

Hyvä juttu on kuitenkin se, että tieto hevosten hyvinvoinnista lisääntyy jatkuvasti. Pehmeät arvot ovat nykyään trendikkäitä ja valtaosa hevosenomistajista huolehtii hevosestaan paremmin kuin itsestään. Koko ajan kehitellään entistä hevosystävällisempiä varusteita. Siinä, missä muistan omassa lapsuudessani valkoisten karvojen olevan hevosten selissä yleisiä, en muista nähneeni epäsopivasta satulasta tullutta lyöttymää vuosikausiin. Päin vastoin, ihmiset panostavat sopiviin satuloihin mielestäni enemmän kuin koskaan. Mutta ei MOT meitä siitä tule kiittelemään. Mutta huolimatta siitä, että koen hevosten hyvinvoinnin lisääntyneen vuosien saatossa, koen myös epäkohtien esiintuomisen olevan hyvä juttu. Ulkopuolelta tuleva paine hevosten hyvinvoinnin edistämiseksi on tarpeen edelleen.

Katsoitko MOTin eilen? Mitä ajatuksia se sinussa herätti?
...

227 5

Humu-Liisa ja Santtu Raitala, Teivo 12.10.2021

#ravit #raviurheilu #travsport #harnessracing #ravihevonen #travhäst #trotteur #trotter #trotto #letrot #sulkysport #hevonen #suomenhevonen #suokki #finnhäst #finnhorse #humuliisa #santturaitala #teivo #teivonravit #nikond850 #sportphotographer #ravikuvat #ravikuvatkuhaerkki
...

43 0

#hyvinvoivaravihevonen
#raviurheilu
...

63 0

Meidän pikku-Sukkis otti tänään uran avausvoiton😊 #raviurheilu #massiveshine #ekavoitto ...

29 2